Zebranie szkoleniowo-naukowe na temat: „Czynniki ryzyka i prewencja pierwotna raka nerki, pęcherza moczowego i prostaty"
W dniu 18.09.2013 r. w NZOZ Centrum Diagnostyki – Zakład Patomorfologii w Krośnie odbyło się zebranie szkoleniowo-naukowe na temat: „Czynniki ryzyka i prewencja pierwotna raka nerki, pęcherza moczowego i prostaty".
.
Zachorowalność na nowotwory złośliwe nerki, pęcherza moczowego i prostaty w Polsce u mężczyzn w wieku 45-64 lat
.
Umieralność na nowotwory złośliwe nerki, pęcherza moczowego i prostaty w Polsce u mężczyzn w wieku 45-64 lat
.
Rak jasnokomórkowy nerki (powiększenie 400x)
Rak nerki
Czynniki ryzyka:
- palenie tytoniu (odpowiada za około 20-30% zachorowań u mężczyzn),
- otyłość i nadwaga (odpowiada za około 30-40% zachorowań),
- nadciśnienie tętnicze,
- dieta bogata w produkty mleczne (białko zwierzęce),
- znaczenie ma prawdopodobnie również ekspozycja zawodowa na czynniki rakotwórcze (szczególnie u strażaków, pracowników kopalń i zakładów petrochemicznych – narażenie na azbest, trichloroetylen, kadm, dinitrotoluen).
Prewencja pierwotna:
- unikanie palenia tytoniu – nierozpoczynanie palenia oraz leczenie zespołu uzależnienia od tytoniu,
- utrzymywanie właściwej masy ciała,
- kontrola ciśnienia tętniczego,
- ograniczenie narażenia na toksyny w miejscu pracy.
Rak pęcherza moczowego
Czynniki ryzyka:
- palenie tytoniu (odpowiada za 50-65% zachorowań),
- ekspozycja zawodowa na czynniki rakotwórcze, szczególnie związki aromatyczne w zakładach przemysłu chemicznego (odpowiada za 20-25% zachorowań),
- mniej istotne czynniki to radioterapia i chemioterapia w wywiadzie oraz czynniki infekcyjne.
Prewencja pierwotna:
- nierozpoczynanie palenia lub zaprzestanie palenia,
- minimalizacja kontaktu z zawodowymi czynnikami ryzyka może mieć również istotny wpływ na zmniejszenie częstości zachorowań.
Rak prostaty
Czynniki ryzyka:
- zaawansowany wiek (wraz z wiekiem rośnie ilość zachorowań),
- czynniki dziedziczne (ryzyko rozwoju u mężczyzny, którego krewni pierwszego stopnia zachorowali na raka prostaty jest dwukrotnie większe, natomiast, gdy chorowało co najmniej dwóch krewnych pierwszego stopnia ryzyko jest od pięcio- do jedenastokrotnie większe).
- pochodzenie etniczne (w USA i Europie Północnej zapadalność jest duża, w Azji Południowo-Wschodniej mała).
Prewencja pierwotna:
- zwiększone spożycie produktów roślinnych, w szczególności soi i likopenu, produktów zawierających selen, witaminę E i D oraz ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych,
- zwiększenie aktywności fizycznej.
.
Prelegent: Andrzej Guzik